26Mar

Pravilnik o kozmetičkim proizvodima

Pravilnik o kozmetičkim proizvodima

U martu 2023. došlo je do još jedne izmene Pravilnika o kozmetičkim proizvodima.

03Feb

GMP

GMP

GMP (Good Manufactiring Practice) ili DPP (Dobra proizvođačka praksa) je skup smernica koje koristite u svakodnevnom radu kako bi osigurali da svaki vaš proizvod bude kvalitetno, isto i bezbedno izrađen.

29Nov

Restrikcije za UV filtere BHT Acid Yellow

Restrikcije za UV filtere BHT Acid Yellow

Od 10. novembra 2022. Evropska komisija je donela zvanične izmene Uredbe i dopune izmene i dopune Aneksa III i VI Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima. Aneks III je spisak supstanci koje se mogu koristiti u kozmetici samo prema određenim ograničenjima navedenim u njemu (u Srbiji to je Prilog 3). Aneks VI (Prilog 6) uključuje UV filtere dozvoljene za upotrebu u kozmetici.

23Nov

Procena bezbednosti kozmetičkog proizvoda Cosmetic product safety report (CPSR)

Procena bezbednosti kozmetičkog proizvoda Cosmetic product safety report (CPSR)

Koliko proizvoda dnevno stavljate na svoju kožu? Verovatno ni sami ne znate i niste toga svesni. To nekada zna bude i više od 5-6 proizvoda. Svakodnevno koristimo dezodoranse, kreme za lice, dnevne, noćne, sredstva za čišćenje kože, zatim preparate dekorativne kozmetike, šampone, kondicionere. Žene nanose daleko veći broj kozmetičkih proizvoda u odnosu na muškarce. Vode više računa o svom izgledu.

10Nov

Fitoestrogeni

Fitoestrogeni

Naučni komitet za bezbednost potrošača (SCCS) je 23. septembra 2022. godine izdao finalno i zvanično mišljenje o genisteinu i daizdeinu, (fitoestrogenima) kao potencijalnim endokrinim disruptorima.

09Nov

Alergeni

Alergeni

Evropska unija je 15. septembra 2022. obavestila Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) o nacrtu uredbe o obeležavanju alergena, mirisa u kozmetičkim proizvodima. Proširiće se sadašnja lista alergena na 61 dodatni sastojak mirisa, etarskih ulja ili drugih komponenti.

04Nov

Omnibus V je stupio na snagu !

Omnibus V je stupio na snagu !

Od 17. Decembra 2022. Počinje primena Omnibus V Kozmetičke Uredbe.
Šta donosi ova uredba?
Prema ovoj uredbi dolazi do zabrane 14 sastojaka. Oni će biti dodati na listu Aneksa II (Prilog II našeg pravilnika) Kozmetičke Uredbe.

01Nov

Čista lepota

Čista lepota

Šta je Čista kozmetika, koji su to štetni sastojci objasnila sam u intervjuu koji sam dala za časopis Lepota i zdravlje.

Pročitajte tekst!

18Apr

Salicilna kiselina i titan dioksid

Salicilna kiselina i titan dioksid

Komisija EU je 26. maja 2021. objavila Uredbu EU 2021/850 (poznatu kao Omnibus III) kojom se menjaju aneksi Uredbe EU o kozmetici kako bi se supstance klasifikovane kao CMR uključile u Delegiranu Uredbu Komisije (EU) 2020/217. Ova Uredba se primenjuje od 1. oktobra 2021. godine.