Restrikcije za UV filtere BHT Acid Yellow

 

Od 10. novembra 2022. Evropska komisija je donela zvanične izmene Uredbe i dopune izmene i dopune Aneksa III i VI Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima. Aneks III je spisak supstanci koje se mogu koristiti u kozmetici samo prema određenim ograničenjima navedenim u njemu (u Srbiji to je Prilog 3). Aneks VI (Prilog 6) uključuje UV filtere dozvoljene za upotrebu u kozmetici.

Imajući ovo na umu, Evropska komisija je 12. aprila 2022. godine obavestila Svetsku trgovinsku organizaciju (WTO) o nacrtu Uredbe koji sadrži sledeće izmene.

 

BHT-Butil hidroksitoluen

 

Evropska komisija je  još 2019. godine uključila BHT na listu supstanci koje Naučni komitet za sigurnost potrošača (SCCS) mora prioritetno proceniti zbog njihovih potencijalnih svojstava koja ometaju rad endokrinog sistema. S obzirom na ovo, u decembru 2021. godine izdato je konačno mišljenje 1636/21 o BHT-u. Evropska komisija je prenela zaključke Komiteta u ovaj nacrt Uredbe.

 

BHT- Butil hidroksitoluen biće dozvoljen:

  • U proizvodima za ispiranje usta maksimalno do 0,001 %
  • U pastama za zube do 0,1 %
  • U drugim preparatima koji ostaju na koži i koji se spiraju sa kože do 0,8 %

 

Boja Acid Yellow

 

Nacrt Uredbe ograničava upotrebu Acid Yellov na neoksidativne proizvode za farbanje kose u maksimalnoj koncentraciji od 0,5%. Bilo koja druga upotreba koja nije izričito regulisana neće biti dozvoljena. SCCS je potvrdio da je ova upotreba bezbedna u svom konačnom mišljenju 1631/21 od jula 2021.

 

Nova ograničenja za BHT i Acid yellov 3 počeće da se primenjuju šest meseci nakon stupanja Uredbe na snagu. Štaviše, proizvodi stavljeni na tržište EU pre tog datuma mogu biti dostupni još šest meseci (12 meseci od stupanja na snagu Zakona).

 

UV Filteri

 

Niže koncentracije Homosalata

Homosat se može isključivo koristiti u proizvodima za lice, izuzev sprej proizvoda sa propelentima do maksimalne koncentracije od 7,34 %.

Rokovi za prijavu su sledeći:

  •  24 meseca od stupanja na snagu nacrta Uredbe za stavljanje u promet;
  •  30 meseci nakon stupanja na snagu radi stavljanja na raspolaganje.

Evropska komisija je obezbedila duži prelazni period za ovaj UV filter jer bi kozmetički brendovi trebalo da preformulišu svoje proizvode za zaštitu od sunca sa Homosalatom i testiraju njihovu efikasnost SPF, što je proces koji traje.

 

Novi UV Filter Piperazin

 

HAA299- običan ili u nano formi je bezbedan UV filter do maksimalne koncentracije od 10 %

Zbir koncentracija Piperazina običnog i u nano formi kada se koriste zajedno ne sme da pređe koncentraciju od 10 %.

Piperazin u nano formi mora ispuniti i dodatne zahteve:

  • Čistoća ≥97 %
  • Čestice srednje veličine D50 ≥ 50 nm

 

Ovom zvaničnom objavom možemo potvrditi da će se ograničenja primenjivati u sledećim rokovima:

 

  •  U vezi sa butiliranim hidroksitoluenom i kiselinom žutom 3, od 1. jula 2023. za stavljanje u promet i od 1. januara 2024. za stavljanje na tržište (pušteno za distribuciju ili upotrebu).
  •  Za Homosalat od 1. januara 2025. godine za stavljanje u promet, a od 1. jula 2025. godine za stavljanje u promet.
  •  Na kraju, Piperazin klasičan i nano oblicima biće dozvoljen kao UV filter od 31. novembra 2022.